JaDoX

DisplayContent
Help Minimize Maximize

 

Welcome to the website of JaDoX

 

 

Mi is az a JaDoX

A JaDoX egy önmagában is jól mûködõ, önálló elektronikus könyvtári program, amely egyben a HunTéka elektronikus könyvtár moduljának szerepét is betölti. A JaDoX hatékony és teljes körû segítséget nyújt digitalizált dokumentumok feldolgozásához, tárolásához, megjelenítéséhez és visszakereshetõségéhez. E funkciók segítségével teljes mértékben kiszolgálja az elektronikus könyvtárral szemben támasztott igényeket.

 

 

Komponensek, technológia

A szoftver egy független, nyílt forráskódú, ingyenes adatbázis kezelõbõl (PostgreSQL RDBMS) és platform-független JAVA alkalmazásokból áll. Ezek az alkalmazások a JaDoX szerver, a JaDoX szerkesztõ, a Testre szabható WEB felület (JSP, TomCat) és egy Import alkalmazás tömeges offline betöltéshez.

Az alábbiakban √-val jelöltük, hogy ez a szoftver a digitalizálás fázisai közül melyekben nyújt segítséget:

Szkennelés

Felismertetés (Recognita, Fine Reader)

Korrektúra √

Import √

Feldolgozás √

Tárolás √

Közzététel (keresés, böngészés, kapcsolódás egyéb rendszerekhez) √

A korrektúra akár egy tetszõleges szövegszerkesztõben akár a JaDoX editorban elvégezhetõ. A digitalizált dokumentumok importja kétféle módon lehetséges, vagy a szerver oldali alkalmazás segítségével (nevezéktan alapján történõ tömeges import), vagy pedig az import menüpont segítségével a szerkesztõi felületen.

A feldolgozás során megadhatjuk a dokumentum metaadatait (Dublin Core), tetszõleges csoportokba szervezhetjük õket (fa struktúra), tetszõleges DTD szerint strukturálhatjuk a szöveges állományt (tag-elés tetszõleges mélységben, akár több körben is). Megfelelõ DTD esetén a tartalomjegyzék automatikusan is generálódhat a megfelelõ tag-ek alapján.

A tárolás a többi komponens szempontjából a JaDoX szerverben történik, a szerver pedig relációs adatbázis-kezelõben helyezi el a dokumentumokat. Erre a célra DTD-független relációs adatmodellt használunk. Emellett a teljes XML-t is tároljuk (az alkalmazás-független újrahasznosíthatóság és a nagyobb sebesség miatt).

A WEB-en való közzététel automatikus. A JaDoX web felülete JSP oldalakból áll, a dokumentumok az alábbi transzformáció után jelennek meg a felületen:

RDBMS->XML->(XSL)->HTML

A WEB felület segítségével kereshetünk (csonkolással, vagy anélkül), böngészhetünk a metaadatok és a tartalomjegyzék megjelenítése mellett, illetve eltérõ megjelenítést definiálhatunk a különbözõ dokumentumtípusok esetén (pl.: folyóiratok cikk-alapú és könyvek oldal-alapú megjelenítése. Szöveges, képi és PDF letölthetõség (bõvíthetõ).

FontResizer
Help Minimize Maximize
Locale Selector
Minimize Maximize
Login Portlet
Restore Maximize
LastNews
Help Minimize Maximize
RSS
Látogatók száma
Minimize Maximize
Number of visitors : 5199